2007-03-18

Felhívás! - A Rendõrkapitány tájékoztatója

A közelmúltban elkövetett két típusú telefonos csalássorozatról értesítettek bennünket, ezért kérem, hogy amennyiben bárki hasonlóval találkozik, az alábbiak szerint járjon el.
Az elsõ eset a hagyományos, vezetékes telefonokat érinti, amelynél egy automata géphang értesíti a hívást fogadó személyt, hogy egy egzotikus nyaralást nyert, amelynek minden költségét fizetik. Ezután megkérik, hogy nyomja meg a 9-es gombot a további részletekért. Ekkor egy emeltdíjas számra kapcsolnak, amelynek a percdíja 20 angol font. Ezt követõen azonban már hiába szakítjuk meg a hívást azonnal, minimum 5 percet, azaz 100 fontot kiszámláznak. A hívás végén megkérnek, hogy billentyûzzük be a postai irányítószámunkat és a házszámunkat és további két perc múlva tájékoztatnak, hogy mégsem mi vagyunk a szerencsés nyertesek. Ez alatt az idõ alatt a hívás díja elérheti a 260 fontot. Mivel a hívások eredete külföldi, a hatóságok és a telefontársaság nem sokat tehet ellene. Az egyetlen, amit tenni lehet, hogy AZONNAL MEG KELL SZAKÍTANI A HÍVÁST, AMINT EGY ELÕRE FELVETT ÜZENET ARRÓL TÁJÉKOZTAT, HOGY NYERTÜNK VALAMIT! Egyéb variációk is elõfordulhatnak, ezért minden hasonló esetben így járjunk el!
A második eset a mobiltelefonokkal kapcsolatos. Nem fogadott hívásként a 0709 020 3840-es szám jelenik meg. Az utolsó négy szám változhat, de az elsõ négy ugyanez marad A szám visszahívása 50 font/percbe kerül.

Nincsenek megjegyzések: