2007-02-03

A Sokoldalú Nő – illetve: A Nőiesség Titka

A varázslatos, sokoldalú Nő: Nő, mint lány. Nő, mint szerető. Nő, mint feleség. Nő, mint anya. Nő, a munkahelyen. Nő, mint vezető.

Az emberiség hosszú, sok évezredes fejlődése és történelme folyamán nézzük meg, hogy mik voltak a nők szerepei, ill. hogyan váltogatták a férfiak és a nők a szerepeiket a világ különböző sarkaiban. Az antropológusok kutatásai és felfedezései által tudjuk, hogy nagyon sokféle szokások és szerepek voltak az évezredek folyamán a világ különböző részeiben és társadalmaiban.

Egyes társadalmakban különbözők, de egyenrangúak, voltak a férfiak és a nők. Egyesekben a nők uralkodtak, vezettek, mentek vadászni és harcolni, mig a férfiak otthon maradtak, kertészkedtek, sminkelték magukat, pletykáztak és csodálták, irigyelték a nők életadó képességét.

Ha Európát és Amerikát nézzük, változó volt a különböző országoknak a nők iránti beállítottsága. Gyakran a szegény családokban a nő fontos volt a férjének, mint második pénzkereső: a nő is keményen dolgozott, házon kívül és belül.

Az üzletasszonyok, akik üzleteket vezettek, illetve birtokoltak, elég sok tekintéllyel rendelkeztek.

Az „úri” társadalomban a nők kettős és ellentmondó bánásmódban részesültek: egyrészt kényeztették őket a férfiak, „tenyerükön hordozták”, törékeny, finom teremtéseknek vélték őket, akiket meg kellett óvni minden kellemetlenségtől. De cserében engedelmességet vártak el tőlük...

És ma? Mi a nők szerepe ma, itt, M.O.-on? A magyar nők általában intelligensek, talpra esettek, tehetségesek, jó megjelenésűek, kompetensek. Mégis, ha más európai, ill. nyugati országokhoz hasonlítjuk a helyzetüket, elgondolkoztató... A külföldiek gyakran nem is tudják megérteni...

Tehát nézzük meg, hogy mi itt M.O.-on a nők szerepe, mennyire boldogok, mennyi tiszteletet, megbecsülést kapnak a magyar társadalomban, és mennyire tisztelik és becsülik önmagukat... Pl.: 1.) Magyarországon a nők párjai, szülei, gyerekei, férjük szülei, a főnökeik és munkatársaik, ill. a társadalom, mennyire tisztelik és becsülik őket? A társadalom iratlan elvárásai mennyire terhelik a nőket? Reálisak? Védik, tiszteletben tartják, kimélni próbálják a finomabb, „gyengébb” nemet?... Nem csoda, ha gyakran rettenetesen elfáradnak, kimerülnek a nők, különösen a sikeres nők, akik a munkahelyükön is, otthon is, rengeteget dolgoznak, mindenütt sikeresen helyt akarnak állni...

A sokoldalú, nőies, kompetens, sikeres, megértő, de határozott nő, mindenütt megfelelni, mindenkinek segíteni akar, mindenki bajait orvosolja, hatékonyan végzi a munkáját – és aztán csodálkozik, ha: beteg lesz, a házassága tönkre megy, a férje egy messze nem olyan értékes nőbe belegabalyodik és megcsalja vele, a gyerekei megszokják, hogy ugrál nekik és kiszolgálja őket, a férje is megszokja, hogy őt kiszolgálják, és eszébe sem jut, hogy a házi munkát éppen úgy kellene igazságosan megosztani, mint a házon kivüli munkát.

Kedves Olvasóim! Gondolkozzanak, hogy mit tehetnének, mi befolyásolná, hogy a magyar nők élete megérdemelten kiegyensúlyozottabb és sokkal boldogabb legyen, hogy még sokkal több tiszteletet és megbecsülést kapjanak családjaikban és a társadalomtől....

Minden társadalomnak az életminőségét a nők iránti beállítottsága befolyásolja. Az is fontos, hogy miként fogadják el, tisztelik, becsülik és képviselik önmagukat, nőiességüket, a nők, és 2.) hogyan fejlesztik és erősítik magukat, hogy valóban felnőtté, erőssé és felelősségteljessé váljanak, 3.) hogyan élhetnek harmoniában önmagukkal és másokkal, életkortól függetlenül, egészséges önbecsüléssel, depresszió mentesen, félelem nélkül.

Valódi énjük, női kreativitásuk megvalósításához és elfogadásához fontos, hogy merjenek valódi önmagukká válni, és ne csak a társadalom által elvárt szerep(ek)nek akarjanak görcsösen megfelelni.

Enüd McGiffert
enud@enud.hu
+36 (1) 329-50391136
Budapest
Balzac u. 43. 3/1
www.enud.hu

Nincsenek megjegyzések: